Adevărul despre reacțiile adverse ale vaccinării. Explicațiile medicilor români

Adevărul despre reacțiile adverse ale vaccinării. Explicațiile medicilor români
Publicat: 05/08/2017, 12:27
Actualizat: 05/08/2017, 17:43

„Cea mai obișnuită reacție este o temeperatură între 38 și 39 de grad, care poate să dureze 24-48 de ore și după aceea cedează. Se tratează în mod obișnuit cu antitermicele uzuale. După imunizare, copilul poate să aibă o stare mai proastă o zi, două, să nu mănânce bine. La anumite vaccinuri, cum este cel anti-rujeolic, poate să apară, în a cincea zi, o febră moderată și o mică erupție pe față, pe corp, ca o formă foarte ușoară de rujeolă, determinată chiar de vaccin, care cedează spontan doar cu tratamentul antitermic, nu e necesară internarea, dar e bine să vadă un medic ceea ce se întâmplă.(…) Mai poate să apară, uneori, mai ales după vaccinul ROR, o mărire a ganglionilor laterocervicali, așa cum zice lumea >, o tumefacție ușoară a ganglionilor, care se găsesc de o parte sau alta a gâtului. Dar nu au nicio gravitate”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Ioan Gherghina, medic primar pediatru, vicepreședintele Societății Române de Pediatrie.

Medicii specialiști precizează că reacțiile adverse grave cum ar fi coma sau convulsia sunt foarte rare, iar între autism și vaccinare nu există vreo legătură dovedită de vreun studiu făcut în acest sens.

„Au fost făcute zeci sau poate sute de studii referitoare la acest subiect, care a reprezentat o reală îngrijorare din partea părinților. Aceste studii au inclus un milion de copii și s-a demonstrat că nu există nicio corelație între autism și administrarea vaccinului anti-rujeolic. Și acest lucru a demonstrat că incidența autismului a cărui cauză nici nu se cunoaște, până la urmă, nu este diferită la copii vaccinați în comparație cu cei nevaccinați”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Societății Române de Microbiologie și consilier în Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că, în urma demersurilor făcute de Ministerul Sănătății, mulți copii neimunizați au recuperat vaccinarea, explicând că în continuare există mulți părinți, care au refuzat.

„Sunt multe județe unde o mare parte dintre copiii nevaccinați împotriva rujeolei au fost recuperați, acțiunea va continua și cred că până începe școala, majoritatea va fi vaccinată. Sunt încă părinți care refuză vaccinarea, în acest moment se poate refuza acest lucru, însă este un lucru pe care trebuie să îl conștientizeze toată lumea, respectiv, îmbolnăvirea propriului copil trebuie să fie responsabilitatea părinților care iau astfel de decizii”, a adăugat Rafila.

Potrivit unui raport întocmit de către Ministerul Sănătății, la nivel național, există peste 200.000 de copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între nouă luni și nouă ani, iar dintre acești, peste 43.000 nu sunt înscriși la un medic de familie.

La începutul săptămânii, Ministerul Sănătății a făcut publică forma finală a legii vaccinării, lucru care a stârnit nemulțumirea persoanelor care luptă pentru scoaterea obligativității imunizării.

„Face rău copiilor această campanie agresivă de a introduce o lege obligatorie pe această zonă sau, cum îi spun ei, lege a prevenției unor boli, dar bolile astea sunt ale sărăciei. Asta nu vor ei să înțeleagă și dacă au înțeles, le este mai greu să aplice măsuri economice pentru eradicarea sărăciei, cum ar fi apă curentă, canalizare, hrană curată, locuri de muncă. Acestea sunt măsuri pe care trebuie să le ia politicienii”, a precizat, pentru MEDIAFAX, președintele Asociației Pro Consumatori, Costel Stanciu.

Costel Stanciu a explicat că sancțiunile pentru părinți cuprinse într-un capitol al proiectului legii vaccinării sunt foarte mari în comparație cu veniturile pe care le au românii, menționând că acest lucru ar putea duce la vaccinarea copiilor de frica amenzilor.

„Un părinte câștigă 1.600 de lei, deci sancțiunile sunt de șase ori mai mari decât venitul lunar. Dacă e să comparăm cu sancțiunile date în domeniul protecției consumatorului, acestea mi se par exagerat de mari. Unui agent economic nu i se aplică o sancțiune cu un cuantum așa de mare dacă vinde mărfuri alterate, care pun în pericol viața consumatorului. Având în vedere nivelul scăzut al veniturilor din această țară, prin acest capitol de sancțiuni, îi vor obliga pe foarte mulți părinți, care nu sunt convinși de utilitatea acestui act medical, îi voi constrânge să facă vaccinul copilului”, a declarat președintele Asociației Pro Consumatori.

În urma epidemiei de rujeolă, care a izbucnit în toamna anului trecut, în România, 32 de persoane a murit (opt în județul Timiș, șase în județul Arad, șapte în județul Dolj, trei în județul Caraș Severin și câte unul în județele Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș, București), iar peste 8.400 de persoane sunt bolnave de rujeolă, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...